17/11/2023

Proiectul „Să fim prieteni – Fără Bullying”, Noiembrie 2023

Scris de Unknown


Peste 700 de copii din județul Suceava intră într-un proiect de prevenire a comportamentelor agresive

La începutul lunii octombrie, șase grădinițe din județul Suceava au demarat activitățile din cadrul proiectului „Să fim prieteni – Fără Bullying”, dezvoltat de Salvați Copiii și finanțat de EGGER Romania. Astfel, peste 700 de copii, 42 de cadre didactice și 900 de părinți din Rădăuți, Satu Mare și Frătăuții Vechi sunt implicați în prevenirea și excluderea comportamentelor agresive. Programul are la bază cele mai recente cercetări în domeniu și este ușor de integrat în rutina zilnică.

Training-ul de pregătire a celor 42 de cadre didactice pentru programul „Să fim prieteni – Fără Bullying” dezvoltat de Salvați Copiii

O analiză recentă a organizației Salvați Copiii arată că hărțuirea și comportamentul agresiv în școală ori în clasă, precum și perpetuarea lui în mediul online, afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi. Aceștia devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%). Proiectul ”Să fim prieteni – Fără Bullying” este destinat copiilor de grădiniță pentru că experiențele zilnice pe care aceștia le au cu educatorii și colegii determină formarea unor tipare comportamentale, care influențează ulterior viața de adult.

Dacă experiențele sunt pozitive, ele contribuie formarea stimei de sine și a curajului de a se integra în noi comunități – în timpul liber, la școală, în relațiile personale și în viața profesională. Dacă experiențele sunt neplăcute, pot duce la emoții negative, neîncredere în tot ce ne înconjoară și sentimentul de singurătate. De aceea, este important ca adulții să lucreze cu intenție și continuu pentru a crea comunități sigure și incluzive pentru copii în grădinițe”, arată Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Fiecare dintre cadrele didactice formate a primit valiza cu resurse educaționale „Să fim prieteni”, care cuprinde ghiduri și cărți de activități, planșe de conversații și cartonașe cu dileme care vor fi utilizate în lucrul cu copiii, părinții și specialiștii.

Principalele activități din cadrul proiectului constau în sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice și consilieri, precum și în asistarea specialiștilor din grădinițe în utilizarea metodologiei ”Să fim prieteni” în lucrul cu copiii, cadrele didactice și părinții. Totodată, proiectul vizează dotarea grădinițelor cu materiale educaționale specifice, precum și evaluarea constantă și ajustarea implementării.

Acest proiect are în centru patru valori fundamentale: toleranță, respect, grijă și curaj. Sunt aceleași valori pe care compania EGGER, împreună cu angajații ei, le împărtășesc și le susțin în toată activitatea. Dezvoltarea spiritului comunitar și promovarea relațiilor sociale pozitive stau la baza formării viitorului adult. Este și datoria noastră, ca o companie atentă la nevoile comunității, să ne implicăm în acțiuni care să dezvolte la copii spiritul de echipă, colaborarea, un mediu pozitiv și o viață productivă, transmite Alina Chifan, Director de Marketing al EGGER Romania.

Analiza impactului proiectului implementat și în alte zone ale României demonstrează eficiența intervenției prin schimbări comportamentale relevante la copii. Astfel, 50% dintre copiii care au lucrat cu valorile programului „Să fim prieteni” se joacă împreună mai bine și sunt mai toleranți în interacțiunile reciproce. Totodată, comportamentele de excluziune socială s-au redus de la 21% la 7% în rândul copiilor participanți, în timp ce comportamentele agresive au scăzut de la 17% la 9%. Nu în ultimul rând, 12% dintre copii au devenit mai curajoși în modul în care își apără prietenii.

EGGER în România

Grupul EGGER deține din 2008 o fabrică în România, în Rădăuți, județul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajați. În Rădăuți, sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail. EGGER a investit cca. 500 milioane Euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație.

Salvați Copiii

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copiilor din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în 118 țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Pentru informații suplimentare:

EGGER Romania

Bianca David

Responsabil Relații Publice

Str. Austriei nr.2, Rădăuți

Unknown