15/06/2022

Proces pentru evadare, la Judecătoria Rădăuți

Scris de Florin Paiu


Un bărbat din Rădăuți, judecat în dosare privind violențe comise în familie și nerespectarea măsurilor de protecție impuse prin decizii ale instanței, care ispășește o condamnare, a ajuns să fie judecat și pentru infracțiunea de evadare. Evadarea nu este una ”clasică”, din arestul poliției sau din penitenciar însă, conform Codului Penal, părăsirea măsurii arestului la domiciliu este asimilată în Codul Penal cu infracțiune de evadare.

Costică Linu, a făcut un gest probabil banal pentru el, fără a realiza consecința faptei, mai ales că o perioadă a avut de la instanță încuviințarea de a părăsi arestul la domiciliu, pentru a merge la muncă.

Conform anchetei polițiștilor rădăuțeni, efectuată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, pe 28 ianuarie 2022, bărbatul a părăsit locuința în care avea de executat arestul la domiciliu fără autorizarea organului judiciar care a dispus măsura preventivă a arestării la domiciliu. El a fost înregistrat de o cameră video de pe strada Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți.  

Bărbatul se afla sub măsura arestului la domiciliu de mai multe luni de zile.

Inculpatul are mai multe dosare în care este judecat și condamnat. Totul pleacă de la violențele comise de acesta în familie, în special față de fosta sa concubină.

După cum am mai arătat în Săptămânalul de Rădăuți, Costică Linu avea ordin de restricție care îi interzicea să se apropie de fosta sa concubină, în urma unor alte violențe, însă, în luna aprilie a anului trecut, l-ar fi lovit și pe fiul său de 7 ani, încredințat de instanță mamei. Bărbatul a venit să-și vadă fiul, deja încredințat prin decizie a instanței mamei, iar imediat a izbucnit un scandal. Polițiștii și procurorul de serviciul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au acționat în urma sesizării venite de la mamă. Bărbatul avea un ordin de restricție, prin care nu avea voie nici măcar să se apropie de locuința fostei concubine. Polițiștii au deschis atunci dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de „încălcarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție” ,„violență în familie” și „nerespectarea măsurilor impuse privind încredințarea minorului ”. După aceste fapte, Linu a fost plasat în arest la domiciliu. Cu privire la faptele de violență în familie,

Judecătoria Rădăuți l-a condamnat pe Costică Linu la 1 an și 2 luni de închisoare, în regim de detenție. Între timp, sentința a rămas definitivă la Curtea de Apel Suceava.

Conform Codului Penal, infracțiunea de evadare, în forma sa simplă (fără folosirea de violenţe sau arme) se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Procesul privind infracțiunea de evadare se află pe rolul Judecătoriei Rădăuți.

Florin Paiu