29/06/2023

Piloții care aterizează la Suceava au sesizat că sunt orbiți cu lasere de la sol

Scris de Florin Paiu


Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Suceava a semnalat în ședința de joi, 29 iulie, a Consiliului Județean Suceava, o problemă sesizată de câțiva dintre piloții care au aterizat-decolat de la Suceava.    

Piloții l-au sesizat pe directorul Aeroportului Suceava că sunt orbiți de dispozitive cu laser de către persoane de la sol. Problema este una destul de serioasă și vizează inclusiv siguranța zborurilor. 

 „Domnul director Ioan Măriuța ne-a adus la cunoștință această problemă a folosirii de către tineri, copiii probabil, a unor fascicule luminoase de tip laser pe perioada de decolare și aterizare a aeronavelor. Poate părea o joacă la prima vedere, însă pot fi consecințe destul de grave prin distragerea atenției piloților sau prin orbire în timpul acestor manevre”, a spus Tudor Plăcintă, președintele ATOP Suceava. 

ATOP a informat posturile de poliție care activează în localitățile deasupra cărora zboară avioanele la decolare sau aterizare, respectiv Bunești, Udești, Dolhasca, Dolhești, Verești, Ipotești, Bosanci, Salcea și toate celelalte localități aflate în zona din jurul aeroportului.

Având în vedere raza foarte mare, evident că cei care se joacă în acest fel sunt greu de depistat. Polițiștii din zonă vor avea însă în vedere acest aspect.

Mai important ar fi ca cei în cauză să înțeleagă că ceea ce fac poate reprezenta un pericol pentru siguranța unui avion plin cu pasageri și să înceteze.

Florin Paiu