26/03/2021

Patronul unei firme din Marginea, trimis în judecată pentru distrugere, după un atac asupra mașinii unui activist de mediu

Scris de Florin Paiu


Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat din Marginea, administratorul unei firme de exploatare lemn, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere. Este vorba de un incident petrecut în luna noiembrie anului trecut, în curtea SC Holz Transport SRL Marginea. Victimă a fost activistul de mediu Dănuț Ghinghiloschi, în vârstă de 24 de ani, din orașul Solca, unul din apropiații lui Daniel Bodnar.

Este primul caz în care agresorul unui activist de mediu este trimis în judecată de procurori, scrie Monitorul de Suceava.

Ancheta a fost destul de clară, momentul în care Liviu Olărean, în vârstă de 29 de ani, lovește cu un ciocan silvic în geamurile mașinii activistului fiind înregistrate video.

Pe 12 noiembrie 2020, Dănuț Ghinghiloschi, în vârstă de 24 de ani, din orașul Solca, a sesizat poliția că o persoană i-a vandalizat mașina în curtea societății SC Holz Transport SRL Marginea.

Activistul se afla la volanul unui autoturism marca BMW X6, cu volan pe partea dreaptă, înmatriculat în Marea Britanie, și a plecat în urmărirea unui camion cu lemne care  i s-a părut supraîncărcat cu lemne.

Tânărul a plecat în urmărirea camionului, dinspre Rădăuți spre Marginea, continuând urmărirea până în curtea SC Holz Transport SRL Marginea, unde șoferul autoutilitarei a oprit. 

Ulterior, în timp ce era la volan, activistul a văzut cum de el și de mașină se apropie un bărbat furios, cu un ciocan în mână.

Activistul a accelerat pentru a se îndepărta, dar agresorul a lovit în geamul portierei dreapta spate, pe care l-a spart. Arma alba a căzut pe bancheta din spate.

Liviu Olărean (29 de ani), din comuna Marginea, administratorul societății SC Oliver Truck SRL Marginea a fost reținut 24 de ore în arest, în urma faptei de distrugere.

Partea vătămată din acest dosar, Dănuț Ghinghiloschi, este cel care se afla la volanul BMW-ului X 6, în ziua de 20 ianuarie 2020, când a avut loc gravul accident rutier de la Sucevița, în care a fost rănit Daniel Bodnar.

Procesul privind fapta de distrugere a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Rădăuți. Inculpatul se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

Florin Paiu