Incendiul de luni seară de la ferma de porci de la Vornicenii Mici – Moara a fost atât de virulent pentru că întâi s-a produs o explozie, care a creat un efect de tunel, care a propagat focul în toată hala și a pârjolit cei peste 5.000 de porci din interior, peste 500 de scroafe și purceii lor.
Biogazul produs din deșeurile de la porci, posibil acumulate și de la ciclurile anterioare de creștere, a declanșat așadar un dezastru complet.
La locul dezastrului a început în regim de urgență procesul de dezafectare a părții superioare a halei, cu risc iminent de prăbușire, concomitent cu ridicarea cadavrelor de porci.
Porcii sunt îngropați într-un șanț adânc de până la șase metri, pe un teren pus la dispoziție de Primăria comunei Moara.
Decizia a fost luată în unanimitate de reprezentanții Comitetului Local pentru Situații de Urgență care s-a întrunit marți, la Prefectura Suceava, și din care au făcut parte reprezentanți de la ISU, Garda de Mediu, Agenția de Protecția Mediului, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică și Sistemul de Gospodărire a Apelor.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, a explicat, pentru Monitorul de Suceava, că neutralizarea porcilor la un incinerator autorizat era imposibilă într-un timp rezonabil, având în vedere capacitatea de incinerare existentă.
Prin urmare s-a apelat la această situație excepțională, de îngropare a porcilor într-un șanț adânc, într-o zonă, înaltă, pentru a nu fi afectată pânza freatică. Ca măsură de siguranță în plus, cadavrele sunt înfășurate în folii din plastic.
Ferma de la Vorniceni era cea mai mare maternitate de creștere a porcinelor din județul Suceava. Prejudiciul estimat este de peste 2,5 milioane de euro.