În primele 9 luni ale anului 2024, la nivelul județului Suceava au fost sesizate 559 de infracțiuni de înșelăciune, cu o creștere de 192 de fapte față de aceeași perioadă a anului trecut.
Infracțiunile de înșelăciune înregistrează cea mai mare creștere dintre toți indicatorii. Îngrijorător este și că țepele sunt de multe ori cu prejudicii foarte mari.
Dacă pe vremuri escrocii înșelau suceveni prin metoda „șmen”, trăgând la propriu bancnote din teancuri de bani, dar cu contact direct, față în față cu victima, acum se acționează mult mai soft, cu autorii aflați poate la mii de kilometri distanță și extrem de greu de prins vreodată, chiar imposibil în multe cazuri.
Asta pentru că este vorba de aplicații capcană care se instalează din câteva click-uri și care pun stăpânire pe telefonul victimelor și apoi pe conturile bancare ale acestora.
IPJ Suceava a anunțat că într-o singură zi două femei au depus sesizări privind sume mari de bani care le-au fost retrase din conturi
O femeie din Rădășeni a fost înșelată cu 42.750 de lei iar una din municipiul Suceava cu 21.000 de lei după ce au fost contactate telefonic de indivizi care le-au spus că reprezintă unități de tranzacționare acțiuni și valori și că dețin și ele acțiuni de mai mulți ani, acțiuni care s-au transformat în dividende.
Capcane vine prin descărcarea unor aplicații pe telefon, inclusiv aplicații de plată și retragere numerar.
Conform IPJ Suceava ”din ce în ce mai mulți suceveni reclamă că le-au dispărut banii din cont prin intermediul unor aplicațiile mobile pe care și le-au instalat după ce au accesat anumite link-uri sau au descărcat aplicații pe desktop-ul telefonului”.