15/03/2023

Individul care și-a ucis bunicul pe stradă și a tăiat cu cuțitul un polițist pe față are de executat 16 ani de pușcărie

Scris de Florin Paiu


Autorul uneia din cele mai șocante crime din acest an, comise în plină stradă, la Bosanci, cel care și-a ucis bunicul de față cu polițiștii și înainte de asta l-a mai tăiat cu același cuțit pe față pe unul dintre agenți, a fost condamnat de Tribunalul Suceava la o pedeapsă rezultantă de 16 ani de închisoare. 

Ciprian Constantin Gorban, de 36 de ani, a primit 3 ani pentru ultrajul comis față de polițist și 15 ani pentru violență în familie raportată la infracțiunea de omor.

Inculpatul ar urma să execute pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, plus o treime din a doua, cu precizarea că sentința nu este definitivă și mai mult ca sigur va fi atacată cu apel de către procurori. 

Gorban a mai fost obligat să-i plătească polițistului rănit suma de 25.000 de lei, cu titlu de daune morale, şi suma de 1.137,15 de lei, cu titlu de daune materiale.

Sentința pare blândă în condițiile în care este vorba de un omor comis cu premeditare și în loc public, pe de o parte, iar pe de altă parte polițistul a parat cu brațul lovitura de cuțit care îi putea fi fatală.  

Scene incredibile și de o gravitate extremă s-au petrecut la finalul lunii octombrie a anului trecut, la Bosanci, în timp ce un echipaj de poliție venise pentru a aplana un conflict, mai concret pentru a sta de vorbă cu un bătrân în vârstă de 87 de ani care se temea pentru viața lui din cauza nepotului cu care stătea în aceeași gospodărie.

În timp ce octogenarul, Neculai Timoficiuc, se afla pe stradă, în fața Circumscripției Sanitar-Veterinare Bosanci, și stătea de vorbă cu polițiștii, nepotul său, Ciprian Gorban, în vârstă de 36 de ani, a ieșit din curtea aflată la câteva zeci de metri distanță cu două cuțite asupra lui.

Individul s-a năpustit întâi spre un polițist (din cei trei care erau la fața locului), care a parat lovitura de cuțit, însă a fost tăiat în zona feței. Apoi, bărbatul de 36 de ani i-a înfipt cuțitele în spate bătrânului. Polițiștii au tras asupra agresorului, în picioare, apoi l-au imobilizat. Crima însă se petrecuse deja.

Echipajul medical ajuns la fața locului a încercat să-l resusciteze pe bătrân, dar era prea târziu. 

Polițistul în vârstă de 26 de ani, ajutorul șefului de post din Fântânele, a suferit o plagă tăiată la nivelul feței. Leziunea a fost destul de profundă și a lăsat semn pe fața polițistului.

Din păcate, grav este că o crimă s-a putut produce de față cu polițiștii. Totuși, gravitatea faptelor nu este schimbată de această situație.

Ciprian Gorban căzuse se pare într-o puternică depresie. S-a stabilit că nepotul locuia în casă cu bătrânul din cursul lunii aprilie 2022, când a revenit din străinătate, fără a fi înregistrate conflicte anterioare care să fie sesizate în scris la poliție.

Acest detaliu este discutabil, mai ales că bătrânul începuse să se plângă tot mai frecvent că nepotul îi tot spune că vrea să îl omoare. Se pare că nepotul începuse să îi sape și groapa înainte de a-l ucide.

De asta a și cerut ajutor bătrânul în ziua în care a fost ucis.

Florin Paiu