16/04/2021

În șase luni de mandat, primarul Loghin a devenit de nefrecventat

Scris de Florin Cotos


Isprăvile primarului Loghin îl fac de nefrecventat în tot mai multe medii din Rădăuți. De la „tânărul ambițios, cu bune intenții, care poate schimba în bine Rădăuțiul”, în doar câteva săptămâni Bogdan Loghin a reușit să-i dezamăgească și pe cei mai mari susținători ai săi.

Val uriaș de simpatie, risipit în câteva săptămâni

Valul uriaș de simpatie pentru tânărul primar de Rădăuți, care practic îl zdrobise în alegeri pe fostul său șef de partid, Nistor Tatar, era însoțit și de așteptări pe măsură. Rădăuțenii sperau să asiste la acțiuni rapide și țintite, care să repună municipiul în rândul localităților preocupate de dezvoltare. Asta mai ales că în campania electorală promisiunile cu privire la ce va face „echipa mea” au fost nenumărate.

Bogdan Loghin vorbea în campania electorală despre ce schimbări trebuiau făcute în Primărie pentru ca funcționarii să fie cu adevărat în serviciul public, despre specialiștii care ar trebui să ia locul blazaților și ineficienților, despre investiții și despre multe proiecte de dezvoltare ale municipiului.

Primele decizii: numiri în funcții

Acțiunile primarului ales au dezamăgit însă chiar de la primele decizii pe care le-a luat când a ajuns în Primărie. Prin atitudinea sa și-a îndepărtat majoritatea angajaților primăriei, iar cei care oricum nu-l plăceau n-au ezitat să-l ignore, dacă nu chiar să-l saboteze. Mai mult, în locul specialiștilor în administrație, care ar fi putut ocupa încă din prima zi de mandat cele două posturi aflate la dispoziția demnitarului, la cererea lui Bogdan Loghin au fost ocupate de personaje fără nicio pregătire sau experiență în administrația locală. Aceasta a fost prima decizie care a îndepărtat de primarul ales o mare parte din susținătorii dispuși să-l ajute. Cei care chiar luaseră în serios intenția lui Loghin de a-și onora promisiunile față de electorat se așteptau ca cele două posturi să fie ocupate fie de un economist cu experiență în administrație, fie de un jurist sau un specialist în urbanism, care să asigure și legătura cu mediul de afaceri din Rădăuți.

Numirile pe aceste posturi au nemulțumit în primul rând PNL, partid care l-a sprijinit pe Loghin în alegeri, apoi au îndepărtat de primărie orice specialist care ar fi putut să-l ajute pe noul primar. De altfel, mai în glumă mai în serios, un specialist recunoscut pentru activitatea sa în administrația locală, solicitat să vină la primărie, a comentat în particular, după ce a refuzat oferta: „și dacă veneam la primărie cine-mi coordona activitatea, Cîrdeiu sau Munteanu?”.

Prima mare gafă: „alinierea la modul de gândire a primarului”

Dacă numirile celor doi consilieri personali au fost considerate de unii dintre susținătorii săi mai naivi drept o formă prin care primarul ales își plătește o parte din datoriile față de persoane care l-au ajutat în campanie, au început primele gafe în comunicare. Ieșirea publică prin care-i reproșa managerului de atunci a Spitalului Municipal, Traian Andronachi, că nu „s-a aliniat” modului de gândire a primarului, a fost primul semnal cu adevărat serios cu privire la modul în care gândește și acționează primarul proaspăt ales. Că nu a fost o „exprimare nefericită” ne-a demonstrat chiar Bogdan Loghin, care de fiecare dată când a încercat „să se explice” demonstra de fapt că asta își dorește, ca toți cei din subordinea sa să gândească și să acționeze ca el.

De asemenea, modul în care a acționat pentru îndepărtarea managerului Spitalului Municipal, Traian Andronachi, precum și pierderea finanțării de un milion de euro pentru construirea unui nou corp de clădire a spitalului, pentru că finanțatorul Ștefan Mandachi a îndrăznit să vorbească direct cu directorul Andronachi și „n-a trecut” pe la primar mai întâi, a scăzut mult din popularitatea primarului Loghin.

Liberalii, cei mai nemulțumiți de prestația lui Loghin

Acțiunile din primele săptămâni de mandat ale lui Bogdan Loghin au nemulțumit foarte mulți liberali. Primele reproșuri au venit din partea apropiaților fostului deputat Dumitru Mihalescu. Aceștia acuzau lipsa de participare a noului primar la campania electorală pentru alegerile parlamentare. De altfel, în Rădăuți, PNL a obținut la alegerile parlamentare cu mult mai puține voturi decât la alegerile locale, rezultat pus de mai mulți specialiști pe seama lipsei de implicare a primarului.

De asemenea, membri importanți ai PNL s-au arătat extrem de nemulțumiți de modul în care Loghin a gestionat acțiunea de schimbare a managerilor de la Spital și de la Servicii Comunale. Acțiunea a durat mult, cu scandal și cu un mare deficit de imagine pentru PNL. De asemenea, peneliștii rădăuțeni sunt foarte nemulțumiți de numirile făcute de Loghin. Faptul că în locul lui Andronachi, Loghin l-a pus director de spital pe Romeo Negruț, care vine de la UpR, iar la SC Servicii Comunale a pus un profesor din PSD, fără nicio calificare sau experiență în domeniu, a înfuriat peneliștii care sperau ca primarul pe care l-au susținut să folosească resursa umană calificată a partidului sau a simpatizanților partidului.

Dar dincolo de toate acestea, cele mai mari nemulțumiri vin din faptul că în primele șase luni de mandat, Bogdan Loghin nu a livrat populației decât scandaluri și promisiuni. Liberalii știu că toate aceste gafe nu vor fi decontate electoral doar de Bogdan Loghin și de aceea așteaptă intervenția președintelui Gheorghe Flutur, care să-i amintească primarului ales care sunt așteptările de la el.

Pentru toate acestea, dar și pentru altele pe care le vom detalia în edițiile următoare, Bogdan Loghin a devenit persoană de nefrecventat în mai multe medii din Rădăuți.

Florin Cotos