22/06/2021

Haine „de firmă”, confiscate după un control prin piețele din Rădăuți

Scris de Florin Paiu


Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au acționat, luni, 21 iunie, pe raza municipiului Rădăuți, căutând, din nou, comercianți care vând haine care poartă mărci de renume, dar sunt contrafăcute. Ei au confiscat de la două localnice haine în valoare de 7.000 de lei, deschizând dosare penale pe numele celor care aveau expusă marfa la vânzare.

Într-un caz, de la o femeie în vârstă de 37 de ani, din Rădăuți, care avea deschis un stand în Bazarul Voința din localitate, polițiștii au ridicat articole vestimentare mărcile: Givenchy, US POLO, Versace, Karl Lagerfeld, Tommy Hilfiger, pentru care nu existau certificate de calitate şi conformitate.

În Piața agroalimentară Rădăuți a ”picat” la control o localnică în vârstă de 63 de ani, care avea și ea la vânzare haine mărcile UnderArmour, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Fila, Lacoste, Versace, Prada, fără vreo legătură cu producătorul.

Persoanele au fost depistate în flagrant, cercetările au fost efectuate la faţa locului şi s-a procedat la ridicarea bunurilor în vederea examinării criminalistice, în cauză fiind întocmite dosare penale, în care urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie de produse purtând o marcă înregistrată sau identică”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

În ultima perioadă, polițiștii de la Economic par să se fi axat pe confiscarea mărfurilor de acest gen. Aproape săptămânal au fost confiscate mărfuri contrafăcute, în majoritate din piețele din Suceava și din Rădăuți.

  • Mărci de renume, părți civile la instanțele din Suceava și Rădăuți, în astfel de cazuri

Dosarele de acest gen ajung de regulă în instanță, reprezentanții din România ai firmelor de renume fiind părți civile în dosar.  

Un număr important de dosare privind infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice sunt judecate de instanţele sucevene, în special la Suceava şi la Rădăuţi, inculpaţii fiind suceveni trimişi în judecată pentru că au transportat sau comercializat haine sau încălţăminte ce purtau mărci de renume, dar care nu sunt decât mărfuri contrafăcute. Mărci de renume, Nike, Adidas sau Puma, sunt părţi civile constituite în aceste dosare penale. Prin intermediul unor case de avocatură din Bucureşti, acestea solicită daune morale pentru prejudiciul adus. Dacă daunele admise sunt de regulă mici, scopul principal ai firmelor mari, de distrugere a bunurilor contrafăcute, pentru a nu mai ajunge pe piață, este atins aproape întotdeauna.

Florin Paiu