08/11/2021

Elevii au protestat la Marginea – ”Nu intrăm în online”

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un protest cu participare destul de numeroasă a avut loc, luni dimineață, la Marginea, elevi, părinți și profesori cerând reluarea cursurilor în format fizic la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” din localitate.

La această unitate de învățământ, conform datelor oficiale, rata de vaccinare este de 47,17%. Pe de altă parte, tot conform datelor oficiale, în Marginea incidența Covid este de sub 1 la mie, cu doar 11 cazuri active în toată comuna.

Copiii au strigat la protest: „Nu intrăm online”, „Vrem la școală”, în timp ce unii părinți au explicat că sunt copii care nu au posibilități să intre în online. „Noi nu o să presăm profesorii să se vaccineze”, a spus un părinte aflat la protest. „Fiecare are dreptul să aleagă”, a apus alt părinte nemulțumit.
„Mulțumim părinților care sunt alături de profesori și rugăm autoritățile să ia în calcul și doleanțele noastre, ale profesorilor, elevilor, părinților. Sperăm ca și guvernanții să ne audă și să revină asupra ordinului care îngrădește accesul elevilor la școală”, a declarat un lider de sindicat din cadrul unității de învățământ.

Prezent la protest, directorul Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim”, prof. Liviu – Napoleon Olărean, a declarat: „Măcar dacă știam cu două, trei săptămâni înainte. Mai sunt colegi care vor să se vaccineze, dar ori sunt răciţi, ori sunt bolnavi. Probabil se atingea acest prag de 60% şi puteam intra în scenariul fizic, cum este Școala Nr. 2 Marginea, dacă se ştia dinainte. E o măsură dată aşa, de vinerea până lunea. A fost prea în scurt şi pentru profesori. Noi nu suntem contra vaccinării, suntem pentru vaccinare. Eu, din păcate, am avut de două ori boala și nu am avut timp să mă vaccinez. Am avut boala în luna ianuarie şi în septembrie. Chiar nu am avut timp să mă vaccinez. Ar trebui să se țină cont și de profesorii care nu se pot vaccina. Sunt patru, cinci doamne mai în vârstă care au contraindicații medicale etc… Eu, însă, trebuie să respect legea, în calitate de director, și implicit hotărârea de guvern”, a explicat directorul, reporterilor de la Cromtel TV Rădăuți.

Inclusiv până la nivel de ministru al Educației s-a realizat, în al 12-lea ceas, că este absolut ilogic să ții închise școli în localități în care incidența este în evidentă scădere și foarte mică. Se pare că în localitățile cu incidență de sub 3 la mie se va revoca ordinul anterior și se va permite reluarea cursurilor, indiferent de rata de vaccinare. În această situație sunt mai toate localitățile rurale din România.

Saptamanalul de Radauti