02/08/2021

Doi tineri au murit înecați la final de săptămână

Scris de Florin Paiu


Doi tineri și-au pierdut viața la finele săptămânii trecute după ce au intrat să se scalde în apele râului Suceava, respectiv râul Siret. Una din tragedii s-a petrecut la Milișăuți.

Un adolescent în vârstă de 15 ani și-a pierdut viața în zona localității Milișăuți.

Adolescentul intrase în apă pentru a se scălda, dar la un moment dat a dispărut. A fost momentul în care un om aflat pe mal a intrat după el. A reușit să-l aducă la mal, iar o altă persoană a sunat la 112 și a cerut ajutorul pompierilor și al unui echipaj medical. La fața locului au ajuns pompierii militari iar personalul medical SMURD l-a preluat și a început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, minorul era deja decedat.

O altă nenorocire s-a petrecut vineri după-amiază, pe raza localității Berești, în râul Siret. Un tânăr în vârstă de 23 de ani intrat în apă a dispărut.
Pompierii militari au găsit trupul tânărului la circa 5 minute din momentul în care au început căutările și l-au adus la mal. Din păcate, timpul petrecut în apă a fost prea mare pentru a se mai produce vreo minune.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava au atras atenția că scăldatul poate reprezenta un pericol mortal. Avertizarea a venit în contextul în care în perioada următoare sunt anunțate temperaturi foarte ridicate, ceea ce ar putea constitui un imbold pentru multe persoane să meargă la scăldat pentru a se răcori. În acest sens, pompierii au venit cu o serie de recomandări pentru suceveni:

  • scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia;
  • evitați scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați sau nu aveți deprinderile necesare;
  • evitați scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte ori curenții sunt foarte puternici;
  • nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
  • nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave.

Florin Paiu