Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, au acționat într-un caz legat de piața neagră a țigărilor, o afacere la nivel înalt, printr-o linie de fabricare clandestină a țigaretelor, care funcționa la Fălticeni.
Acțiunea s-a derulat timp de două zile, pe 17 și 18 februarie, iar polițiștii au identificat, într-o hală, o instalație formată din mai multe ansamble și subansamble prevăzute cu sisteme de acționare electro-mecanice și cu benzi transportoare, având centru comun de comandă, la care erau atașate diferite role de consumabile specifice ambalajelor de țigarete.
”Cu ocazia cercetării la fața locului, a reieșit faptul că polițiștii de investigare a criminalității economice descoperiseră o linie completa de producere, ambalare și împachetare a țigaretelor, iar conform inscripțiilor identificate pe aceasta, instalația modernă, performantă și cu parametri tehnici sporiți, a fost produsă cel mai probabil de către un furnizor extern tocmai în scopul contrafacerii de țigarete. Linia de țigarete a fost indisponibilizată, urmând ca în cel scurt timp sa fie expertizată cu privire la starea tehnica, capacitatea de producție, precum și pentru a se stabili când și pentru cât timp a fost folosită”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Polițiștii aveau și anterior date despre această fabrică să-i zicem de țigări, mai ales că pe piața erau rulate țigări de contrabandă de proveniență necunoscută.
În cadrul acțiunii, în curtea imobilului se afla și un autotren, cu semiremorcă, acoperit cu prelată, care figura ca încărcat cu grinzi și profile metalice.
În cele două blocuri aparent de grinzi au fost identificate compartimente special create pentru ascunderea țigaretelor de contrabandă.
Interioarele erau pline cu baxuri de țigarete de proveniență extracomunitară, cantitatea totală rezultată în urma inventarierii ulterioare fiind de peste 2.200.000 de țigarete, fără a avea aplicate banderole fiscale.
Aceste țigări, rezultă din cercetări, erau dintr-un lot fabricat clandestin, pregătit pentru a pleca din locul de desfacere.
Valoarea totală a liniei de fabricație confiscată, a autotrenului utilizat la transport și a țigaretelor identificate este de peste 500.000 Euro.
Ancheta vizează mai multe infracțiuni legate de contrabandă însă nu au fost reținute încă persoane implicate în afacere. Cercetările sunt complexe și îngreunate de proprietarul incert al halei unde se afla instalația artizanală. Asta pentru că este vorba de o veche hală care a trecut de la un proprietar la altul, probabil chiar în scopul sustragerii de la răspundere penală.