15/04/2022

De mai bine de un an, procurorii au început urmărirea penală în cazul imobilelor vândute pe nimic în mandatul de viceprimar al lui Bogdan Loghin

Scris de Florin Cotos


Încă de la începutul anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au confirmat că au început urmărirea penală ”in rem” în dosarul care vizează vânzarea unor imobile la preț de nimic. Mai exact, în acest moment se derulează cercetări față de faptele incriminate, nu și față de anumite persoane. De asemenea, de 123 de săptămâni, primarul Bogdan Loghin este cercetat și pentru „ucidere din culpă”, după ce a accidentat mortal o tânără la Sucevița.

Potrivit cotidianului „Monitorul de Suceava”, plângerea în cazul imobilelor vândute la prețuri ridicol de mici a fost depusă cu câteva luni înainte de a se dispune începerea urmăririi penale ”in rem” și îl viza pe Bogdan Loghin, actual primar al municipiului Rădăuți. Acesta a fost acuzat că ar fi vândut ilegal un număr de trei imobile din fondul locativ de stat, fapte care ar fi avut loc în perioada octombrie 2015-iunie 2016, interval în care Bogdan Loghin a deţinut funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar.

„Toate tranzacţiile s-au derulat în cursul anului 2015, semnalul de alarmă fiind tras atunci de cotidianul „Monitorul de Suceava”, care a scris și despre aceste lucruri dubioase. De altfel, contactat la acea vreme, Bogdan Loghin a recunoscut că a semnat contractele de vânzare-cumpărare şi s-a apărat spunând că vina este a Luciei Ruscior, fosta şefă a Compartimentului Locativ.

„Nu ştiu cum s-a făcut această vânzare (n.a. – una din cele trei). Cred că a fost vorba de o inerţie, dar mai multe amănunte nu pot oferi. Există o interpretare a doamnei care a întocmit actele, dar cert este că lucrurile sunt cam încurcate”, a arătat Bogdan Loghin.

Procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi li se cere acum să deruleze cercetări faţă de Bogdan Loghin pentru comiterea infracţiunii de „abuz în serviciu” şi „neglijenţă în serviciu”.

Mai exact, fostului viceprimar i se impută că a vândut imobilele fără să fi avut Hotărâri de Consiliu Local şi fără ca acele clădiri să fi fost evaluate de un evaluator autorizat.

Astfel, la una dintre tranzacţii preţul stabilit în contractul de vânzare-cumpărare a fost de 2.707 lei, iar raportul de evaluare întocmit ulterior ţinând cont de preţul real de piaţă, după ce tot scandalul a ajuns în presă, a indicat o sumă de 22.280 de lei, adică de peste 8 ori mai mult.

Într-un alt caz, imobilul a fost vândut cu 2.226 de lei, iar raportul de evaluare care a fost întocmit, de asemenea, ulterior, arăta un preţ real de 13.300 de lei, adică de aproape 6 ori mai mare.

Şi a treia tranzacţie a fost făcută la un preţ foarte mic, iar la contract exista doar o fişă tehnică de calcul.

Cazul seamănă izbitor de mult, păstrând proporţiile, fireşte, cu cel al primarului din Timişoara, Nicolae Roibu, trimis în judecată de către DNA pentru că ar fi fost în spatele vânzării unor imobile din oraşul de pe Bega la preţuri cu mult sub valoarea de piaţă”, semnala jurnalistul Sandrinio Neagu, anul trecut, în cotidianul „Monitorul de Suceava”.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Florin Cotos