07/02/2023

Cercetări in rem pentru trei infracțiuni în cazul tânărului împușcat în timp ce era urmărit de polițiști

Scris de Saptamanalul de Radauti


Cazul tânărului împușcat mortal de un polițist în timpul unei urmăriri în trafic desfășurate la Moldovița se află în faza de anchetă pe masa unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Cercetările se desfășoară în această fază in rem, față de fapte.  

Conform informațiilor transmise oficial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în cadrul dosarului se fac cercetări privind trei infracțiuni, respectiv uzul de armă fără drept, purtare abuzivă, respectiv loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

”Acestea sunt singurele date care pot fi făcute publice în acest stadiu al anchetei”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în urma unei solicitări transmise de Monitorul de Suceava.  

În cazuri similare petrecute prin țară cei care au fost trimiși în judecată și condamnați au fost cei care s-au aflat la volan și nu au oprit la semnalele polițiștilor și nici la somațiile acestora. Prin fuga lor, respectivii au provocat nenorocirile care au urmat, respectiv decesul sau vătămarea gravă a unui pasager.

În cadrul anchetei urmează însă să se stabilească și dacă polițistul a respectat procedurile privind uzul armei.

Pe 7 ianuarie, un echipaj de la Secției Rurale Vama a plecat în urmărirea unei mașini, în interiorul satului Moldovița. În mașină erau patru tineri despre care s-a stabilit ulterior că au consumat alcool într-un bar din sat. 

Șoferul a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor și a încercat să scape cu fuga.

Urmărirea s-a desfășurat pe mai mulți kilometri până ce a ajuns pe un drum forestier unde autospeciala Dacia Logan a polițiștilor nu avea nici o șansă să continue să ruleze.

Pe acest drum izolat, polițiștii au tras două focuri de avertisment în aer, iar al treilea spre mașină. Acest al treilea glonț a intrat prin portbagaj și prin bancheta din spate în tânărul care era pasager. Șoferul a abandonat mașina și a fugit pe jos, lăsându-și amicul împușcat la fața locului.

Florin Negură, de 21 de ani, din Vatra Moldoviței,  fost transportat până la o ambulanță și dus la Spitalul Județean Suceava, conștient, aparent în stare bună.   

Din păcate, starea lui s-a deteriorat rapid la Spitalul Județean Suceava iar în ciuda intervenției medicilor ulterior a decedat. Glonțul intrat prin spate i-a provocat acestuia grave leziuni interne.

Șoferul, care și-a continuat fuga pe jos, nu a putut fi prins în acea noapte astfel că alcoolemia exactă a acestuia din timpul urmăririi va fi greu de stabilit.

Șoferul ar fi plecat din țară imediat după accident însă nici nu exista  vreun motiv să fie oprit, în sensul că nu este pus sub acuzare pentru vreo infracțiune.

Saptamanalul de Radauti