18/01/2022

Camion în valoare de 20.000 de euro, confiscat pentru un transport de lemn la Putna

Scris de Florin Paiu


Un camion oprit la Putna în data de 14 ianuarie, vizibil supraîncărcat, în urma sesizării unui grup de activiști de mediu, a fost confiscat de polițiști la definitivarea cercetărilor, care au deschis și un dosar penal și au aplicat mai multe amenzi.
Măsurile drastice au fost luate în condițiile în care a fost vorba de peste 10 mc lemn transportați în plus față de ce era în acte, ceea ce se încadrează la infracțiune.
Polițiștii de la Vicovu de Sus au continuat cercetările, împreună cu lucrătorii silvici, care, la Centrul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna au inventariat materialul lemnos din camion.
A rezultat un volum total transportat de 23 mc lemn foc molid.
Față de ce era în acte, a rezultat faptul că șoferul a transportat fără documente de proveniență cantitatea de 13,4 mc lemn foc molid.
În documente apărea și lemn din specia brad, care însă nu se regăsea și în remorcă.
Polițiștii au întocmit și dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”
La această infracțiune se aplică și măsura suplimentară a confiscării mijlocului de transport. Autocamionul DAF, evaluat la circa 20.000 de euro, a fost ridicat în vederea confiscării​
În ziua opriri în trafic s-a constatat și că materialul lemnos depășea gabaritul autoutilitarei, astfel că a fost aplicată încă o amendă în valoare de 870 lei.
O altă amendă, de 4.000 de lei, a fost aplicată pentru că în camion nu se regăsea deloc lemn specia brad, deși în acte apărea lemn din această specie.
Camionul aparține unei firme din satul Gura Putnei, comuna Putna, fiind administrată de cel care se afla la volan, Marius Calancea.

Florin Paiu