09/08/2023

Apicultorii suceveni nu mai pot vinde mierea la un preț acceptabil din cauza concurenței din Ucraina  

Scris de Saptamanalul de Radauti


Apicultorii suceveni se plâng la unison de concurența neloială din Ucraina, apicultorii din țara vecină invadând cu produsele lor piața din România. 

”Singura variantă este să alergăm prin târguri și piețe, să vindem mierea la borcan. Am fost la Muzeul Satului, am început și cu Piața Volantă din Suceava. Mergem și pe vânzare directă, de la poarta fermei și de pe pagina de Facebook Mierea Nadiei. Vindem, nu pot zice că nu, dar este foarte greu să vinzi la borcan”, a declarat Nadia Lelcu, apicultor din Ipotești, pentru Monitorul de Suceava. 

Familia Lelcu nu poate renunța la afacerea cu mierea de albine în condițiile în care a făcut credite pe 20 de ani pentru a achiziționa utilaje și camioane. 

În 2021, apicultorii suceveni vindeau mierea de salcâm la un procesator din Tulcea cu 35 de lei per kilogram, dar după invazia de produse din Ucraina am ajuns acum la 20 de lei kilogramul de miere de salcâm.

Daniel Zugravu este președintele Asociația Apicole APIZUG Suceava și reprezintă 7 familii de apicultori, care au în jur de 2500 de stupi și produc anual 100-120 de tone de miere de albine. 

”Vindeam în anii trecuți 80% din miere prin acești intermediari, chiar bișnițari le-aș spune. Anul acesta ne-au oferit un sfert din cât era prețul anul trecut. Am simțit o palmă puternică însă suntem deciși să luptăm, căutăm soluții”, a declarat Daniel Zugravu pentru Monitorul de Suceava.

Daniel Zugravu a ajuns și el la concluzia că trebuie că vândă mierea direct consumatorului final. Prima decizie importantă a fost închirierea unei hale de 1.000 mp, în apropiere de Aeroportul Suceava, pentru a avea unde depozita mierea. 

Daniel Zugravu subliniază că Statul Român ar trebui să protejeze producția locală. 

Faptul că procesatorii cumpără la preț mai mic nu le poate fi imputat direct, marea problemă fiind că Statul Român nu face nimic pentru a da imbold producției locală.    

Saptamanalul de Radauti