15/01/2021

Focare de pestă porcină africană la Marginea și Sucevița

Scris de Florin Paiu


Direcția Sanitar Veterinară Suceava are de gestionat zece focare active de pestă porcină africană, cele mai noi, confirmate la finele anului trecut, fiind la Sucevița și la Marginea. Vestea bună este că recent nu au mai apărut mortalități în zonele de supraveghere a focarelor și se speră că acestea vor evolua favorabil. O atenție deosebită a sanitar-veterinarilor se îndreaptă spre Cajvana, unde este cel mai intens comerț de porci. Crescătorii încep să se realimenteze cu purcei în primul trimestru al anului.

Doctorul Mihai Sorin Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a declarat pentru Monitorul de Suceava că au fost aprobate și acoperite și primele dosare de despăgubire a crescătorilor din județ care au avut porci bolnavi. Este vorba de un total de 39 de porci, adulți și sugari, pentru care s-au plătit despăgubiri de 25.857 de lei.

Crescătorii au fost despăgubiți la prețul pieței, primind în jur de 10 lei per kilogram de porc, în viu.

Despăgubirile pot ajunge doar la crescătorii care sunt afectați de virus și care anunță medicul veterinar când apar simptome de boală, nu când porcul este deja mort.

Primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în 7 zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate în caz de infectare este de 100%.

Florin Paiu