Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți a fost casă în primele 8 luni ale acestui an pentru 123 de solicitanți de azil.
Comisarul-șef Ionuț Calenciuc, șeful centrului, a prezentat cu titlu de exemplu situația unei familii din Afganistan, care s-a regăsit la Rădăuți.
Mai întâi, unul dintre copii, în vârstă de 17 ani, a ajuns în 2022 la centrul de la Rădăuți, ca minor neînsoțit. În urma demersurilor și a implicării centrului, i-au venit alături mai întâi tatăl, apoi mama cu cei 3 frați. Toți au devenit beneficiari ai unei forme de protecție în România în luna octombrie 2023.
Copiii minori fac școală la Rădăuți iar tatăl și unul din frații majori sunt angajați:
”Atât adulții cât și minorii au reușit să parcurgă integral cursurile gratuite de limba română, obținând atestate de competențe lingvistice, iar mai mult decât atât, doi dintre copii au fost înmatriculați, ca urmare a evaluării realizate la nivelul unităților școlare, în Sistemul Național de învățământ românesc, la nivel gimnazial și liceal.
Tatăl și unul dintre copiii mai mari sunt încadrați în câmpul muncii, făcând astfel pași importanți către o nouă viață în comunitatea românească, cu drepturi și șanse egale cu cetățenii români”, se arată într-un comunicat al Centrului de Azil de la Rădăuți.
Pentru asigurarea condițiilor optime de recepție și cazare a străinilor, în incinta Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți au fost instalate clădiri modulare construite din 23 de containere, cu sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Azil (EUAA).