20/08/2024

Trei octogenari suceveni, infectați cu virusul transmis de țânțari. Unul a murit iar unul este în stare gravă

Scris de Saptamanalul de Radauti


Situație alarmantă cel puțin pentru persoanele vârstnice și care au comorbidități. Țânțarii autohtoni pot transmite virusul West Nile, față de anii anteriori când boala era contractată de cei care veneau din anumite țări exotice.

„Infecția se produce în urma înțepăturii de țânțar infectat cu acest virus, țânțarii de la noi preluând virusul aparent de la păsările migratoare. În majoritatea cazurilor infecțiile la oameni sunt asimptomatice dar un mic procent pot dezvolta forme grave”, a transmis dr. Dan Teodorovici, de la Spitalul Județean Suceava.

Avertismentul vine plecând de la cazuri concrete.

Trei suceveni din Fântânele, Bosanci și municipiul Suceava au fost confirmați cu meningită produsă de virusul West Nile, transmis de țânțari. Persoanele diagnosticate au vârste cuprinse între 81 și 88 ani.

Bărbatul în vârstă de 83 de ani, carte era din Bosanci, a decedat, fiind răpus și de complicațiile provocate de afecțiunile cronice grave.

Un bărbat de 81 ani, din Fântânele, și el infectat, a avut evoluție  favorabilă. Acesta a fost chiar externat, în stare stabilă.

Al treilea bolnav, un bărbat de 88 ani, din municipiul Suceava, este în stare gravă. Pacientul de 88 de ani este internat de pe 29 iulie, și a avut evoluție nefavorabilă, cu agravarea stării generale și transfer în Secția ATI pe data de 1 august, starea acestuia fiind în continuare gravă.

Manifestările infecției sunt cele ale unei meningite însoțite de febră, fapte pentru care este recomandată adresarea de urgență către medicul de familie sau la o unitate medicală.

Saptamanalul de Radauti