16/01/2024

2 ani și 6 luni de închisoare pentru un tânăr care cultiva canabis în grădină

Scris de Florin Paiu


Tribunalul Suceava a dispus condamnarea la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare a unui tânăr care cultiva canabis în grădină și care distribuise deja plante unor dealeri, pentru comerț.

Tânărul se află după gratii, în arest preventiv, din mai 2023 iar judecătorii au dispus, o dată cu sentința, și menținerea în arest preventiv.

Un caz de aplicare fără concesii a Codului Penal, care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tinerii care nu realizează că își pot distruge viața dacă se apucă de trafic de droguri, uneori luând totul ca pe o joacă la modă.   

Conform Monitorul de Suceava, care a documentat cazul, polițiștii de la Serviciul Antidrog și procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au avut date, în luna martie a anului trecut, că un dealer care avea calitatea de suspect în dosar a cumpărat canabis de la Horodniceni, de la un cultivator, ulterior vânzând drogurile de risc unor clienți din Suceava cu care lua legătura și stabilea detalii de comerț prin aplicațiile tip chat. Dealerul a și fost oprit în trafic de un echipaj rutier de la Biroul Rutier Suceava, iar în urma unei percheziții corporale asupra acestuia au fost găsite aproximativ 30 de grame de canabis.

La 25 mai 2023, după ce au mai adunat probatoriu, polițiștii de la Serviciul Antidrog, sub coordonarea procurorilor de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au descins, în baza unui mandat al Tribunalului Suceava, la imobilul din Horodniceni, unde se afla Ionuț Alexandru Nimițanu.

În grădină din spatele casei, pe o suprafață de teren de aproximativ 10×15 m, au fost găsite 30 de plate cu caracteristici clare ale plantei de canabis. Toate plantele erau acoperite cu recipiente din plastic având decupată o gură de aerisire, acoperită cu folie de aluminiu.

Mai mult, într-o magazie de lemn din apropiere, anchetatorii au găsit două cutii de carton ce conțineau recipiente din plastic cu capacitate de 10 și 5 litri, ce conțineau substanțe vegetale de culoare verde, cu miros înțepător, precum și șapte pungi din plastic tot cu plante verzi cu miros înțepător.

Probele de laborator au confirmat ulterior că este vorba de plante de canabis.

În această magazie au fost inventariate în total peste 2 kilograme de plante de canabis. La acestea se adaugă plantele care se aflau în grădină, plus cantitatea comercializată anterior, undeva la 30 de grame de canabis pentru care există probatoriu.

Florin Paiu